Energetická certifikácia: Investícia do úspory a pohodliaobrázok k článku


Pri kúpe, predaji alebo prenájme nehnuteľnosti je energetická certifikácia dnes nevyhnutná. Hoci sa môže zdať ako ďalší administratívny krok, v skutočnosti ide o významný proces, ktorý môže zásadne ovplyvniť vaše náklady a komfort bývania. Energetická certifikácia budov a ich cena hodnotí jej energetickú náročnosť. Posudzuje, ako efektívne nehnuteľnosť využíva energiu na vykurovanie, chladenie a ohrev vody. Na základe tohto hodnotenia je budova zaradená do energetickej triedy, od najúspornejšej A po energeticky náročnejšiu G. Pre mnohých vlastníkov to predstavuje viac než len klasifikáciu – je to nástroj, ktorý im pomáha optimalizovať spotrebu energie, znížiť náklady a zvýšiť celkový komfort bývania.

obrázok k článku

Cena energetickej certifikácie sa líši v závislosti od viacerých faktorov. Veľkosť a typ budovy, jej zložitosť, dostupné dokumenty a technické parametre zohrávajú kľúčovú úlohu. Priemerné náklady sa pohybujú od 150 do 400 eur, avšak môžu sa líšiť v závislosti od konkrétnych okolností. Napríklad, certifikácia starších nehnuteľností bez potrebných technických podkladov môže byť drahšia, pretože si vyžaduje viac času a podrobných prehliadok. Naopak, pri novostavbách, kde sú všetky údaje k dispozícii, môže byť proces rýchlejší a lacnejší. Prečo je energetická certifikácia taká dôležitá?

obrázok k článku

Predovšetkým preto, že poskytuje prehľad o tom, koľko energie budete potrebovať na každodenné fungovanie nehnuteľnosti. Ak vaša budova dosiahne vyššiu energetickú triedu, znamená to nižšie prevádzkové náklady a menší dopad na životné prostredie. Okrem toho, nehnuteľnosti s lepšou energetickou triedou majú vyššiu trhovú hodnotu a sú atraktívnejšie pre potenciálnych kupcov či nájomníkov. Investícia do energetickej certifikácie sa tak z dlhodobého hľadiska oplatí. Nejde len o splnenie legislatívnych požiadaviek, ale aj o udržateľné riešenie pre vašu peňaženku a pohodlie.